Hotelowe śniadanie – menu jej i jego

Brak komentarzy

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, bo daje moc i nim rozpoczynamy dzień. My prawdziwą ucztę śniadaniową mamy podczas wyjazdów. Wszystko pięknie podane, pachnące, kolorowe i nie trzeba zmywać po jedzeniu! Uwielbiamy śniadania w hotelu. Zobacz nasze zdjęcia z hotelowych śniadań.

Zawsze tak planujemy pobudkę, aby hotelowego śniadania nie jeść w pośpiechu. Poranny posiłek jest dla nas swoistym rytuałem każdej podróży, nieważne czy biznesowej, czy turystycznej. To przy aromatycznej kawce, chrupiących bułeczkach, toczymy dyskusje jak spędzimy dzień. Planujemy, analizujemy, snujemy śmiałe wizje i dzielimy się wątpliwościami. Pyszności na stole sprzyjają rozmowom.

Na śniadanie jemy różne rzeczy, są jednak pewne stałe elementy. Zwyczajowo, wygląda to tak: Alicja rano marzy o herbacie. Jeśli jest czajnik w pokoju, jesteśmy uratowani (na Foursquare Alicja utworzyła listę hoteli z czajnikami w pokojach, możecie dodawać swoje).

Kiedy już jesteśmy gotowi, by zjeść porządne śniadanie, stałym punktem jest wybór miejsca na sali. Ona, czuciowiec musi mieć wygodnie, miękko i przestrzennie, a on potrzebuje dobrego światła i najlepiej ładnego widoku przez okno. Jak się domyślacie, to wymaga kompromisu.

W końcu siedzimy przy stole i jemy. Ona – druga herbata i …ryba lub jajko lub twarożek, czasem szczypta (dosłownie) jajecznicy, koniecznie do tego pomidory i coś zielonego: ogórek, kiełki, szczypiorek. On – kawa i jajecznica.

Potem, ona już kończy czyli kawa i coś na słodko i to może być owsianka, naleśniki lub deser, ale tylko z takich jak na zdjęciu. On dopiero zaczyna, wszystkiego po trochu. Najpierw rybki wędzone, wędliny i sery. Dalej kiełbaski na ciepło i inne potrawy ciepłe, a na zakończenie słodkości. I tu naleśniki, racuchy z jabłkami, ciasta (ona ciast nie rusza), czasem jogurty i owoce. Nasze miksy śniadaniowe wyglądają mniej więcej tak- kliknij i zobacz.

Ocena hotelowego śniadania zależy od kilkunastu czynników, są to: świeżość produktów, bogactwo wyboru, różnorodność dietetyczna, oryginalność menu; estetyka podania, miła obsługa, wygląd i zapach w sali restauracyjnej. Jakie jest jego i jej ulubione menu, zobaczcie poniżej.

Ona – co lubi

  • kiełki roślin;
  • zapiekane pomidory i inne warzywa;
  • duży wybór ryb wędzonych;
  • gotowa owsianka na ciepło;
  • naleśniki z owocami lub serkiem;
  • owocowe sałatki i musy;
  • ciepłe chrupiące pieczywo;
  • dużo produktów wegetariańskich

On – co lubi

  • jajecznica robiona na zamówienie na osobnym stanowisku;
  • lokalne specjały: wędliny, sery, konfitury i miody;
  • racuchy z jabłkiem;
  • naleśniki z serkiem waniliowym;
  • dużo sosów, dodatków;
  • musztardy różne;
  • świeżo wyciskane soki

Ona – co musi być

  • kawa koniecznie z ekspresu;
  • cytryna;
  • miód;
  • pomidory- obowiązkowo!!!;
  • jajko gotowane na twardo

On – co musi być

  • woda;
  • szczypiorek do jajecznicy;
  • naleśniki z serkiem waniliowym,
  • ciemne pieczywo;
  • naleśniki z twarożkiem

 

Hotelowe śniadanie dzielimy na dwa etapy: na słono i na słodko. Druga część zajmuje sporo czasu z wolnym popijaniem kawy, więc musimy być odpowiednio wcześnie. Jeśli w hotelu są sauny, Alicja przed śniadaniem zalicza obowiązkową wizytę.

Lubimy też hotele, które serwują w śniadaniowej ofercie lokalne specjały, oczywiście powinny być specjalnie podpisane, żeby ludzie wiedzieli, że mają do czynienia z regionalną kuchnią. Podczas podróży spotykaliśmy różne regionalne produkty: wypieki, miody, konfitury, sery, wędliny, twarogi, marynaty. Miło było w hotelu w Białowieży, na śniadaniowym stole przywitał nas sękacz. W innym hotelu zachęcano do jedzenia chleba pieczonego na zakwasie według rodzinnego przepisu – ostatnie foto.

Mamy  także inne fanaberie śniadaniowe. Po pierwsze, kochani hotelarze, czy tak ciężko jest podpisać produkty i potrawy? Na pierwszym zdjęciu przykład z hotelu Qubus w Gorzowie Wielkopolskim. Inny szczegół, to zbyt ciasno poustawiane jedzenie. Niby drobiazg, ale jakże ważny. W pomieszczeniu musi być też w miarę widno, aby zdjęcia ładnie wyszły:)

[box type=”info” align=”aligncenter” ] Najczęściej śniadania są w cenie noclegu, jednak warto, by hotele je doceniły, bo poranny posiłek to najlepsza reklama. Dla nas, to często wyznacznik czy jeść tu obiad lub kolację (jeśli planujemy w hotelu). Ponadto hotelowe śniadania to jeden z ulubionych temat zdjęć wstawianych przez gości. [/box]

Podróżując po Polsce trafiamy różnego rodzaju ciekawe pomysły, które mają ułatwić życie gościom. Zaskoczyła nas opcja śniadania na drogę w hotelu Focus w Łodzi: gotowe kanapki, kubki i woreczki śniadaniowe (foto 1). Inny hotel kusił śniadaniem dla rekrutera (foto 2). A ostatnie zdjęcie to propozycja nocnych przekąsek.

 

Hotelowe-sniadanie-menu-bufet-szwedzki

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Na blogu przeczytasz również o

poszukiwania diagnozy zdrowie

Podróż do przystanku Zdrowie

Nasza podróż do stacji Zdrowie ciągle trwa. Nie poddajemy się, choć trwa to już zdecydowanie za długo ….  Minął rok od powrotu do Polski z Wielkiej Brytanii Czy jesteśmy wykończeni? Tak. Długo mógłbym się żalić, ale to nie czas i…
Spotkanie polskich piłkarzy z kibicami pod hotelem Hyatt w Warszawie

Pożegnanie Polaków z Euro 2012

To już koniec marzeń polskiej drużyny o sukcesie na Euro 2012. Ostatni przegrany mecz w naszej grupie z Czechami nie pozostawił złudzeń. Nadzieje i emocje były ogromne. Szkoda. Mistrzostwa trwają dalej, ale już bez Polaków. Na zakończenie pozostało nam spotkanie polskich piłkarzy z…

TOP aplikacje do mobilnej fotografii kulinarnej

„Jeśli już wstawiasz do internetu zdjęcie jedzenia, niech jest ładne”– taką rozmowę usłyszeliśmy w restauracji przy sąsiednim stoliku. I racja. My też robimy fotki jedzenia i wstawiamy na Instagram, jak to robić poprawnie i co wstawiają ludzie- czytajcie tutaj. Stwierdzamy, że mobilna fotografia…
Krótki przewodnik po Hamburgu
InstaIgrzyska #sochi2014
Menu