20 pytań o marketingu online – zrób ten test

Brak komentarzy

Mam dla Was 20 pytań dotyczących marketingu online. Test jednokrotnego wyboru. Część pytań jest prosta, inne mogą sprawić Wam więcej problemów. Co ważne odpowiedzi na pytania znajdziecie we wpisach na naszym blogu. Dla tych, którzy oczekują prostego klucza i odpowiedzi na pytania testowe, znajdziecie je na dole wpisu poniżej zdjęcia.

Dobrej zabawy i powodzenia w rozwiazywaniu testu o marketingu online i mediach społecznościowych.

1. Pod adresem www.google.pl w internecie znajduje się:
a) przeglądarka
b) wyszukiwarka

2. Google Wizytówka / Google Moja Firma to:
a) Bezpłatny profil firmy pozwala łatwo kontaktować się z klientami w wyszukiwarce i w Mapach Google
b) płatny serwis firmowy Google, dzięki któremu można wysyłać jedzenie i napoje
c) bezpłatny serwis streamingowy, w którym pracownicy firmy mogą oglądać filmy

 

wyniki wyszukiwania w wyszukiwarce google

3. Hashtag (#) to:
a) system katalagowania treści w platformach social media, dzięki któremu można znaleźć teksty, zdjęcia, filmy o podobnej tematyce
b) system linkowania innych profili i kont w mediach społecznościowych
c) wyszukiwarka internetowa

4. Dzięki znakowi @ (zwany potocznie małpą) mogę w poście na Twitterze lub Instagramie:
a) stworzyć link do strony www
b) utworzyć link do profilu innego użytkownika w tym samym serwisie
c) stworzyć link do pulpitu na moim komputerze

5. Hashtag #nofilter może oznaczać:
a) autor zdjęcia nie używa filtrów i kremów chroniących przez szkodliwym promieniowaniem słonecznym
b) nazwa bardzo popularnego serwisu do oglądania filmów
c) autor na wykonane zdjęcie nie narzucił żadnego filtra

6. Lokalny Przewodnik Google to:
a) książka wydana przez firmę Google dostępna w punktach informacji turystycznej
b) to nowa usługa polegająca na wynajmowaniu lokalnych przewodników turystycznych od firmy Google
c) to system Google, który premiuje osoby wstawiające opinie, zdjęcia, filmy i przyznające im punkty, stosująca elementy grywalizacji

7. Aby zdobyć 9 poziom w Przewodnicy Google ile punktów trzeba zdobyć?
a) 5 000
b) 50 000
c) 500 000

8. Czy odpowiadać na recenzje i opinie w Google Moja Firma?
a) nie
b) tak, odpowiadać i poprosić o wysłanie na email instytucji opis sytuacji w celu wyjaśnienia sytuacji
c) usunąć

9. Co to jes Slowhop?
a) serwis z unikatowymi obiektami noclegowymi w Polsce promujący ideę slow life
b) zagraniczny serwis z siecią luksusowych hoteli
c) system online do rezerwacji sal konferencyjnych

10. Airbnb Experiences (Airbnb Atrakcje) to:
a) serwis dla pracowników Airbnb, w którym mogą dzielić się swoimi doświadczeniami w pracy
b) system online, w którym aplikują się do pracy w Airbnb
c) to nowa usług Airbnb, która oferuje rezerwację i sprzedaż usług stworzonych przez tzw. Gospodarzy

11. Dzięki WordPressowi mogę:
a) nagrywać filmy
b) stworzyć stronę internetową
c) edytować profesjonalnie zdjęcia

12. Optymalizacja SEO strony internetowej w najprostszy sposób oznacza:
a) uczynienie strony www przyjaznej wyszukiwarkom internetowym takim jak Google
b) optymalizacja płatności online w sklepie
c) system automatycznego wstawianie postów w social media

social media Vine Storify

13. Serwis LinkedIn służy do:
a) publikacji krótkich i śmiesznych wideo dla dzieci i młodzieży
b) do prezentacji osiągnięć zawodowych i aktywnego poszukiwania nowej pracy lub kontrahentów
c) publikacji plików audio i muzyki

14. Co to jest aplikacja Clubhouse?
a) aplikacja do randkowania
b) aplikacja, w której ogląda się zdjęcia
c) aplikacja, w której można prowadzić rozmowy na żywo bez konieczności pokazywania twarzy

15. Która z platform została zamknięta i już nie działa?
a) Vine
b) Twitter
c) TikTok

16. Instagram powstał ponad 10 lat temu jako aplikacja do publikacji:
a) bloga i treści w postaci tekstu
b) zdjęć w formacie kwadratu z nałożonymi filtrami
c) krótkich filmów

17. Dwuskładnikowe uwierzytelnianie konta na Instagramie oznacza:
a) aby zabezpieczyć konta na Instagramie należy wysłać numer karty kredytowej
b) w celu zabezpieczenia np. konta na Instagramie podaje się hasło oraz drugi element np. nr telefonu, na który otrzymuje się specjalny kod uwierzytelniający podczas próby logowania
c) wysłanie specjalnej karty przez tradycyjną pocztę

Dwuskładnikowe uwierzytelnianie konta na Instagramie

18. Ile hashtagów można wstawić w poście na Instagramie?
a) ile chcę, bez ograniczeń
b) do 5
c) maksymalnie 30

19. Co oznacza termin flat lay?
a) specjalną pozycję fotografa oznaczające leżenie podczas robienia zdjęcia
b) specjalną technikę robienia zdjęć jedzenia – flat oznacza „płasko”, za to lay – „układać
c) specjalny filtr nakładany na obiektyw aparatu fotograficznego

20. Dzięki Brand24 mogę:
a) monitorować internet i serwisy społecznościowe oraz dowiedzieć się co mówią inni o mojej marce
b) monitorować tylko LinkedIn w celu szukania wzmianek o marce
c) edytować treści wizualne takie jak zdjęcia i filmy

projekt szkoleniowy test marketing online pytania z odpowiedziami

Fot: Pexels @dominika_roseclay

Odpowiedzi na pytania testowe

  1. b
  2. a
  3. a
  4. b
  5. c
  6. c
  7. b
  8. b
  9. a
  10. c
  11. b
  12. a
  13. b
  14. c
  15. a
  16. b
  17. b
  18. c
  19. b
  20. a

Na ile pytań odpowiedzieliście poprawnie?

Test został przeprowadzony podczas szkolenia on-line „Promocja produktu w Internecie”. Szkolenie online zostało zorganizowane w ramach projektu „Obywatelskie Roztocze. Działania w zakresie ochrony dziedzictwa kulturowego i promocji Roztocza”. Organizatorem szkolenia online na platformie MS Teams było Stowarzyszenie Samorządów Euroregion Roztocze.

Tagi: , , , ,

Na blogu przeczytasz również o

Kto się podzielił Oscarami?

85. ceremonia wręczenia Oscarów w social media. Zobacz zdjęcia gwiazd Hollywood na Twitterze i Instagramie. W tym roku wyjątkowo ciekawe było śledzenie kulisów gali oskarowej w mediach społecznościowych. I widać, że przez rok wiele się zmieniło.

Najpopularniejsze hashtagi na Instagram lista

Najpopularniejsze hashtagi na Instagramie

Jakie są najpopularniejsze hashtagi na Instagramie? Jakich hashtagów używać, aby dotrzeć do jak największej liczby osób? Wstawianie odpowiednich hashtagów pozwoli zwiększyć liczbę followersów oraz znalezienie profili, które Ci się spodobają. Używaj hashtagów rozważnie. Pamiętaj, że możesz maksymalnie wstawić 30 hashtagów pod zdjęciem…
miniatur-wunderland-hamburg-niemcy-mobile-friendly-odznaka

Miniatur Wunderland w Hamburgu – idealne miejsce dla geeków

W Miniatur Winderland w Hamburgu spędziliśmy kilka godzin i tego dnia nie mieliśmy ochoty już nic więcej zwiedzać. Pisaliśmy już, że hamburskiego parku miniatur nie można porównać do żadnego innego. Ale to nie tylko to, jako maniacy nowych mediów doszliśmy do…
Jak działa Twitter Spaces czyli Pokoje na żywo
Menu